Nutuk tanımı nedir?
KONUŞMA: Bir grup veya kitleye belirli bir düşünce veya duyguyu iletmek için coşku ve sanatla yapılan konuşmalara Nutuk (konuşma) denir. Bu tür konuşmaya hitabet, konuşma sanatına hitabet ve bu tür konuşmaları halka yapan kişiye hatip denir.
Nutuk nedir edebiyat örnek?
Bir Türk vatandaşı olarak, “söylev” kelimesini duyduğunuzda, Mustafa Kemal Atatürk’ün eseri olan “söylev” aklınıza gelir. Ancak, Atatürk’ün bu eserine ek olarak, bu adı taşıyan edebi yazılar da vardır. Yani, bir makale, bir şaka veya bir deneme gibi bir söylev bu yazı türlerine aittir.
Nutuk nasıl bir eser?
Eser, 1919-1927 yılları arasındaki dokuz yıllık Türk tarihi sürecinde yaşanan olayları, özellikle de Kurtuluş Savaşı’nı anlatan önemli bir tarihî kaynak ve bu döneme ilişkin Türkiye’nin en temel resmî tarihî kaynağıdır.
Nutuk adlı eserin genel özellikleri nelerdir?
– Konuşmacının konuşması akıcı ve açık olmalıdır. – Seçilen konu, konuşmanın niteliğine göre belirlenmeli ve konu hakkında düşünceler paylaşılmalıdır. – Konuşmada işlenen konu hakkında belge, örnek ve benzeri kanıtlar sunulmalıdır. – Konuşmanın sonuç kısmı açık ve kesin bir dille bitirilmelidir.
Nutuk kısaca özeti nedir?
Söylem, ülkenin geleceğini belirleyecek olan ‘vahdet-i milliye’ ilkesi etrafında milleti birleştirmek ve bilinçlendirmek, milli irade ve milli egemenlik kavramlarını eyleme geçirmek suretiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşundan Cumhuriyetin ilanına kadar geçen başarılı tarihi çizgiyi yansıtmaktadır.
Nutuk’un ilk cümlesi nedir?
Konuşmanın ilk cümlesi şöyle başlıyor: “19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktım.” O ilk adımdan beri onun ve bizim umudumuz her zaman gençlikteydi. Konuşmanın son cümlesi bu gençlere hitabendi: “İhtiyacınız olan güç, damarlarınızdaki asil kandadır.” 18 Mayıs 2024
Nutuk hangi türün örneğidir?
G Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 1919-1927 yılları arasındaki dönemi anlatan “Nutuk” adlı eseri siyasi bir nutuk örneğidir.
Nutuk ne ile başlar?
Türk hitabet sanatının önemli bir eseri olan Nutuk, Atatürk’ün konuşma ve yazma sanatındaki ustalığını göstermektedir. Okuma anındaki nezaketiyle bilinen büyük lider, beyler! Nutuğuna başlar ve uzun nutku için af diler.
Atatürk Nutuk’u neden yazdı?
Nutuk, Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı dönemini birinci elden anlattığı Cumhuriyet tarihi açısından önemli bir eserdir. Atatürk nutkunda geçmişi anlatırken, gelecekte ortaya çıkabilecek tehlikeleri öngörmek için alınması gereken derslerden de söz eder.
Nutuk ne anlatmaktadır?
Yakın tarihimizin en sıkıntılı ve bunalımlı günlerini kapsayan 1919-1927 arasındaki dokuz yıllık dönemde yaşanan olayları ve çözüm yollarını anlatır. Bu sürecin yöneticisi Gazi Mustafa Kemal Paşa aynı zamanda Nutuk’un yazarıdır.
Nutuğu kim yazmıştır?
Mustafa Kemal AtatürkKonuşma / Yazar
Nutuk’ta en çok adı geçen kişi kimdir?
Nutuk’ta en çok kişi olarak Yahya Kaptan’ın adı geçiyor.
Nutuk’ta hangi konular var?
Nutuk, kurucusunun ağzından, bu “milli” ve “çağdaş” Türk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş mücadelesini, kuruluş felsefesini ve Türk milletinin Cumhuriyeti sonsuza dek yaşatmak için nasıl davranması gerektiğini anlatan bir eserdir.
Nutuk hangi olayla biter?
Türk gençliği Atatürk’ün çizdiği yolda vatanı ve milleti için mücadele etmeye devam edecektir.
Nutuk kimin eseri halk edebiyatı?
Nutuk. Derviş tekke edebiyatında, tarikata yeni katılan öğrencileri bilgilendirmek ve onlara tarikatın mertebelerini ve tarikatın görgü kurallarını öğretmek için üstatlar ve akıl hocaları tarafından söylenen didaktik şiirlerdir. Bektaşilerin, Aşık tarzında bir halk edebiyatı türü olan nefese verdikleri isimdir. Türün en önemli temsilcisi Kaygusuz Abdal’dır.
Nutuk nedir sözlük anlamı?
konuşma, hitabet, söylev.
Nutuk ne ile başlar ve n ile biter?
#NUTUK “19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktım” ile başlar ve gençliğe hitabıyla biter. Konuşmayı yasaklamaya cesaret eden küstah ve sadakatsizleri görünce dilim tutuluyor. Dil, Türk halkının hafızasıdır!21 Nisan 2021
Nutuk atmak anlamı nedir?
Danışmanlık sıfatıyla sıkıcı, uzun ve alışılmadık bir konuşma yapmak.
Nutuk çekmek nedir ne anlama gelir?
Eylem. Birinin uzun, sıkıcı bir konuşma yaptığını veya içeriği olmayan bir konuşma yaptığını belirten aşağılayıcı bir terim.