Aşure yapmanın sebebi nedir?
Aşura genellikle Muharrem ayının 10. gününde kutlanır. Hz. Muhammed’in torunu. Hüseyin’in şehitliğini anmak için Kerbela’da inşa edilmiştir. Aşura’da kullanılan malzemeler, hazırlanış tarihi ve amacı, Aşura geleneğini uygulayan toplumların bu güne verdiği öneme göre değişir.
Aşurenin hikayesi nedir?
Aşure, Hicri takvimine göre Muharrem ayının onuncu gününde hazırlanan bir tatlıdır. İslami inanışa göre, Hz. Nuh büyük tufandan sonra topraklara girdiğinde Muharrem ayının onuncu gününde elindeki son malzemelerle bu tatlıyı hazırlamıştır. Bu nedenle Aşure bolluk ve bereketi temsil eder.
Aşure neden yapılır Alevilerde?
Alevi inancında Aşura ve Muharrem yas günü, Alevilerde On İki İmam’ın, özellikle Kerbela’daki Hüseyin’in acısını anmak ve anlamak için kutlanır. Muharrem Yası’nın amacı, bu tür acıların tekrarlanmasını önlemek için gerekli olan insani değerleri ve Alevi öğretilerini özümsemektir.
Aşure adeti nereden gelir?
Tarih. Nuh’un Gemisi Ağrı Dağı’nda durduğunda, Nuh’un ailesinin özel bir yemekle kutlama yaptığı söylenir. Erzakları neredeyse tükendiği için, geriye kalanlar (özellikle tahıllar, kuru meyveler ve benzerleri) birlikte kaynatılır ve günümüzde Aşure olarak adlandırılan bir puding haline getirilirdi.
Aşure İslamda var mı?
İslam kültüründe Muharrem ayının onuncu günü “Aşure Günü” olarak kabul edilir. Aşure, buğday, fasulye, nohut, kuru ve taze mevsim meyveleri gibi bakliyatların şekerle karıştırılmasıyla elde edilen bir tatlı türüdür.
Aşureye Allah kabul etsin denir mi?
Aşure de helva da normal zamanlarda yapılabilir; ancak yukarıda belirtilen özel zamanlarda yapılıp dağıtılırsa, alanlar, “Allah kabul etsin” derler. Teşekkür etmek daha uygundur.
Dinimizde aşurenin anlamı nedir?
Muharrem ayının onuncu günü olan Aşura, paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesi ve bolluk ve bereketin simgesidir. Aşura günü, Hicret ve Kerbela gibi İslam dünyasında da ortak duygulara ve anlamlara sahiptir.
Aşureyi hangi peygamber buldu?
Aşura’nın tarihi Hz. Nuh’un zamanına kadar uzanır. Söylenene göre Hz. Nuh’un gemisi Muharrem’in 10. günü Cudi Dağı’nın tepesine yanaşır. Gemi karaya oturduktan sonra gemide kalan tüm malzemeler büyük bir kazanda kaynatılır.
Aşureyi kim icat etti?
Aşure, Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu gününde hazırlanan bir tatlıdır. İslami inanışa göre, Hz. Nuh büyük tufandan sonra topraklara girdiğinde Muharrem ayının onuncu gününde, elindeki son malzemelerle bu tatlıyı hazırlamıştır.
Aşure neden 12 çeşit?
Aleviler Aşure yaparken “12 İmam”ı temsil etmek için 12 farklı malzeme kullanırlar. Alevi inancına göre, Ehl-i Beyt soyunu sürdürmenin mutluluğu Muharrem ayının 13. gününde pişirilen küllerle paylaşılır.
Sünniler neden aşure yapar?
Sünni Bakış Açısı Sünni Müslümanlara göre Muharrem’in 10. günü hem Nuh A.S.’nin karaya çıkış gününü hem de Musa A.S.’nin Mısırlılar ve Firavun’un zulmünden göçünü temsil eder. Sünni Müslümanlar Aşura gününü oruç tutarak ve af dileyerek geçirirler.
Aşure hangi kültüre ait?
Aslen İbranice’den gelen Aşura kelimesi “ashura” olarak telaffuz edilir ve 10 sayısını ifade eder. Bunun sebebi ise Hicri takvimde Aşura ayı olarak bilinen Muharrem ayının onuncu gününü ifade etmesidir.
Aşure neden kutsal?
“Yüce Allah Aşure gününü özel kılmıştır. Allah gökleri, yeri, dağları, denizleri, yıldızları, arşı, melekleri ve Adem’i (a.s.) Aşure gününde yaratmıştır. İbrahim’in (a.s.) doğuşu ve Nemrut’un ateşinden kurtuluşu Aşure günü olmuştur.
Aşure dağıtmak sevap mı?
– Aşure günü aileye ikramda bulunulmasıyla ilgili hadis sabittir. Buna göre, Aşure günü aileye ikramda bulunulması sünnettir.
Aşurenin sevabı nedir?
Peygamber Efendimizin (S.A.V.) Muharrem ayının faziletleri hakkındaki hadisleri de Aşure gününün önemini ortaya koymaktadır. Allah Resulü şöyle buyurmuştur: “Kim Aşure gününü ihya ederse, Aşure gününü ihya etmiş olur. Kim de gündüz ve gece ibadetle meşgul olursa, Allah Teala onu rızıklandırır ve dilediği gibi diriltir.”
Aşure yapmanın hükmü nedir?
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayınladığı fetvalara göre, Aşure kılmak için dini bir hüküm yoktur. Ancak İslam geleneğinde Aşure, Hz. Nuh’un tufandan sonra gemiden ayrıldığı gün olan Muharrem’in onuncu gününü kutlamak ve bu bereketli günü ibadetle geçirmek bir gelenek olarak kabul edilir.
Aşure nasıl ortaya çıkmıştır?
Aşure, Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu gününde hazırlanan bir tatlıdır. İslami inanışa göre, Hz. Nuh büyük tufandan sonra topraklara girdiğinde Muharrem ayının onuncu gününde, elindeki son malzemelerle bu tatlıyı hazırlamıştır.
Aşure günü neler olmuştur diyanet?
“Yüce Allah Aşure gününü özel kılmıştır. Allah gökleri, yeri, dağları, denizleri, yıldızları, arşı, melekleri ve Adem’i (a.s.) Aşure gününde yaratmıştır. İbrahim’in (a.s.) doğuşu ve Nemrut’un ateşinden kurtuluşu Aşure günü olmuştur.
Aşure yapmak ne anlama gelir?
Rüyanızda kül pişirmek bolluk ve bereketi ifade eder. Rüyanızda kül pişirmek, kişinin dünya hayatında iyi bir geçim kaynağı ve bol bir geliri olduğunu gösterir. Pişmiş aşuredeki malzemelere göre kişinin alacağı bereketi, iyiliği ve bolluğu temsil eder. Rüyanızda kül serpmek bol yiyecek anlamına gelir.