İzinsiz işe gitmemenin cezası nedir?
Mazeretsiz ve sürekli olarak 3 ila 9 gün işe gelmeyen bir memur, Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesi uyarınca terfinin durdurulması cezasıyla karşı karşıya kalabilir. Bu ceza, memurun bir ila üç yıl boyunca mevcut rütbesinden terfi edememesiyle sonuçlanabilir.
Haftada 1 gün izin zorunlu mu?
Çalışanlara haftada bir gün izin verme zorunluluğu yasal olarak bulunmaktadır.
İşveren hangi hallerde işçiyi işten çıkarabilir?
İş Kanunu’nun 25. maddesi işveren tarafından feshin haklı nedenlere dayandırılmasını üç başlık altında düzenlemiştir: Bunlar; sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller vb. ve zorlayıcı sebeplerdir.
İşçi izinsiz kaç gün işe gelmeyebilir?
İşverenin, devamsızlık süresi iki ardışık iş günü veya ayda iki kez resmi tatilden sonraki iş günü veya ayda üç iş günü olmadıkça, iş sözleşmesini feshetme konusunda meşru bir hakkı yoktur. Belirtilen iş günlerinde hiçbir çalışma yapılmamış olmalıdır.
3 gün işe gitmeyince ne olur?
Devamsızlık nedeniyle fesih, bir ay içinde geçerli bir sebep olmaksızın üç iş günü işe gelmeyen işçinin iş sözleşmesinin işveren tarafından bildirimsiz ve tazminatsız feshedilebilmesi anlamına gelir.
Özel sektörde uyarı cezası nedir?
Uyarı, yönetimin bir çalışana uygunsuz davranışı nedeniyle verdiği en hafif disiplin cezasıdır. Bazı durumlarda, yönetim işyeri disiplinini korumak için uyarı vermeye karar verebilir.
Haftanın 7 günü çalışmak yasal mı?
Sonuç olarak, çalışanlar yedi günlük çalışma süresi boyunca yirmi dört saat kesintisiz dinlenme hakkına sahiptir. 4857 sayılı İş Kanunu’nda “resmi tatil günlerinde çalışma günlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmeleri ve iş sözleşmeleriyle kararlaştırılabilir” şeklinde bir düzenleme bulunmamaktadır.
Özel sektörde ücretsiz izin hakkı kaç gün?
Özel sektörde ücretsiz izin kaç gündür? Özel sektörde çalışanlar için de bazı düzenlemeler vardır. Özel sektörde ücretsiz izin en fazla üç ay verilebilir. İşveren, 3 ayı geçmemek kaydıyla çalışanı tamamen veya kısmen ücretsiz izne gönderme hakkına sahiptir.
Pazar mesaisi kaç katı?
Pazar günü çalışmayı şu şekilde hesaplıyoruz: 1 saatlik brüt ücretin 88,90 TL olduğunu biliyoruz; Pazar günü çalışmanın saatlik ücreti ise 222,25 TL, yani saatlik ücretin 2,5 katıdır.
Kaç tutanakta işten atılır?
Bir çalışanın işyerinde kaç dakika işten çıkarılabileceğine dair genel bir kural yoktur. Çalışanın eylemlerine bağlı olarak, çalışan bir rapor bile tutmadan işten çıkarılabilir veya bazen 3 dakika içinde işten çıkarılmayabilir.
İş yerinde zorlayıcı sebepler nelerdir?
Zorunlu sebepler, işyerinde yangın çıkması, işyerinin idari makamlarca kapatılması, sel, deprem, ithalat yasağı vb. gibi işyerini doğrudan etkileyen durumlar, geçici olarak hizmet sunumunun imkânsızlaşmasına neden olan olaylardır. Zorunlu sebep, çalışanın çalıştığı işyeriyle ilgili olmalıdır.
İmza atmadan işten çıkış olur mu?
İşten çıkarılan bir çalışanın fesih belgelerini imzalamaması durumunda yasal sorumluluğu var mıdır? Hayır, işten çıkarılan bir çalışanın fesih belgelerini imzalaması zorunlu değildir. İşveren iş sözleşmesini feshetmeye karar vermiş ve gerekli bildirimi yapmışsa, çalışanın imzası olmadan bile iş ilişkisini feshedebilir.
İzinsiz işe gitmezsem ne olur?
“İşçinin, işverenin izni olmaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın üst üste iki iş günü veya ayda iki defa, resmi tatilden sonraki iş günü veya ayda üç iş günü işe gelmemesi, bildirimsiz fesih sebebidir.”11.02.2022
İşten çıkarılmak sicile işler mi?
Çalışan hakkında tutulan kayıtlar sicile dahil ediliyor mu? Elbette işe yaramıyor; çünkü böyle bir kayıt yok. Yani işyerinde çalışan hakkında tutulan kayıtlar, çalışanın işten çıkarılma nedenleri, aldığı maaş vb. bilgilerin yazıldığı bir sicil yok.
İş yerinde tutanak tutulursa ne olur?
Olay, olayın tarihi ve saati, yeri, tanıkların imzaları ve mümkünse çalışanın imzası tutanağa kaydedilmelidir. Tutanak tutulursa ne olur? Soruyu şu şekilde cevaplayabiliriz. Tutanak işverenin elindeki delil olduğundan, şartların sağlanması halinde çalışanın iş sözleşmesi İş Kanunu hükümlerine göre feshedilebilir.
3 gün işe gelmeyen memura ne ceza verilir?
“Kanun, mazeretsiz ve üç ila dokuz gün süreyle işe gelmemeyi terfinin askıya alınmasını gerektiren bir eylem veya durum olarak tanımlıyor. İstifa bir disiplin tedbiri değil, iş ilişkisinin gönüllü olarak sona erdirilmesidir.
Bir gün işe gelmeyen işçinin 2 yevmiyesi kesilebilir mi?
İş hukuku açısından, haftalık tatilden önceki altı iş günü içinde mazeretsiz olarak bir gün devamsızlık yapan işçinin, o günün ücreti ve hafta tatili ücreti dahil olmak üzere toplam iki gün işinden kesilmesi doğru bir uygulamadır.
İşçiye savunma için kaç gün verilmeli?
Çalışanın savunmasını sunması için en az yedi günü vardır. Çalışan bu süre içinde savunmasını sunmazsa savunma hakkından vazgeçmiş sayılır.
İşe gelmeyen işçiye kaç gün içinde ihtar çekilmeli?
Çalışan, işverenin izni olmadan veya geçerli bir sebep olmadan üst üste iki iş günü işe gelmezse uyarı verilir. Çalışana 2-3 iş günü ihbar süresi verilir. Ancak 6 iş günü gözetilmelidir; bu süre aşılırsa, bu günlerdeki devamsızlık işten çıkarma nedeni olarak kullanılamaz.